U okviru projekta „U ime starih“, koji ulazi u svoju završnu fazu, danas je u zgradi Skupštine opštine Aleksinac održan okrugli sto na temu „Položaj starih u aleksinačkoj opštini i unapređenje lokalnih politika socijalne zaštite starih lica“. Današnja diskusija bila je izuzetno bitna zbog utvrđivanja daljih koraka ka poboljšanju položaja starih lica uleksinačkoj opštini, kao i unapređivanju postojećih socijalnih usluga.

Snežana Živadinović je ispred Društva za razvoj kreativnosti, koje projekat „U ime starih“ sprovodi sa svojim partnerima, Udruženjem samohranih majki iz Niša i „Zlatiborskim krugom“ iz Čajetine, podsetila da su stari ljudi u aleksinačkoj opštini u izuzetno teškom položaju, posebno u udaljenim planinskim selima, a da je nažalost veliki broj staračkih samačkih domaćinstava prepušten sam sebi. Upravo zato Društvo za razvoj kreativnosti već nekoliko godina unazad organizuje usluge socijalne zaštite i pružanja pomoći u kući za stara lica, a poslednji u nizu je projekat „U ime starih“.

Svoja iskustva sa terena sa prisutnima je podelila i doktorka Javorka Zagorac, koja je istakla da stara lica često nemaju čak ni osnovnu zdravstvenu negu,a gerontodomaćice koje nekoliko puta nedeljno obilaze svoje korisnike dodaju da je ovim ljudima ponekad više od bilo kakve pomoći potrebna lepa reč i sagovornik sa kojim će popiti kafu.

I predstavnici Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra „Jelenac“ su, kao nosioci socijalne zaštite u našoj opštini, napomenuli da se u čitavoj državi starima ne posvećuje dovoljno pažnje, ali da se zajedničkim aktivnostima i udruživanjem resursa vladinog i nevladinog sektora mogu napraviti određeni pomaci po ovom pitanju.