U subotu, 18. januara, u selu Gornji Branešci otvoren je Klub za stare. U novootvorenom  Klubu je održana priredba, a nju su zajednički pripremili penzioneri i omladinci – volonteri u okviru projekta „U ime starih“, koji realizuje udruženje „Zlatiborski krug“ iz Čajetine.

 

Otvaranje Kluba za stare u Gornjim Branešcima je rezultat saradnje „Zlatiborskog kruga“ i Udruženja penzionera iz Čajetine, koji već godinama zajednički rade na poboljšanju kvaliteta života starih i obezbeđivanju uslova za njihovo aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice.

 

Klub za stare je otvoren u privatnoj kući čiji vlasnici ne žive tu, a ustupili su prizemlje svoje kuće na korišćenje svojim starijim komšijama. Slavko Pantović, predsednik Udruženja penzionera Čajetine, koje je Klubu za stare poklonilo stolove i stolice, najavio je pomoć u nabavci društvenih igara i stvari koje su neophodne da bi  stotinak penzionera, koliko ih ima u ovom selu, mogli kvalitetno da se druže i provode svoje slobodno vreme.

 

U duhu međugeneracijske saradnje, umetnički program su pripremile i izvele penzionerke i omladinke – volonterke,  a predsednik Mesnog odbora Udruženja penzionera rekao je da će ovaj prostor moći da koriste i mladi iz sela Gornji Branešci.

 

Koordinatorka projekta U ime starih i predsednica Zlatiborskog kruga Zorica Milosavljević predstavila je meštanima Gornjih Branešaca rad Udruženja i aktivnosti   sprovedene u okviru ovog projekta, kroz koji se  pruža podrška starima u sedam seoskih mesnih zajednica opštine Čajetina. Tim koji čine medicinska sestra, vozač i mladi volonteri obilaze stare u ovim selima. Dok medicinska sestra obavlja  osnovne medicinske preglede  (merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, merenje telesne temperature i pulsa, praćenje i evidentiranje zdravstvenog stanja korisnika, kontrolu upotrebe lekova, utvrđivanje higijenskih prilika i procenu uslova života korisnika), volonteri pomažu starima u obavljanju svakodnevnih poslova.

 

Projekat „U ime starih“ se istovremeno realizuje u Zlatiborskom i Nišavskom okrugu, u partnerstvu organizacija Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Udruženje samohranih majki iz Niša i „Zlatiborski krug“ iz Čajetine, a podržan je od strane ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Korisnici projekta u opštini Čajetina izražavaju veliko zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima, a članovi projektog tima najavljuju nove sadržaje koji će doprineti ostvarivanju osnovnog cilja –  povećanju socijalne uključenosti starih lica, poboljšanju njihovog položaja i njihovom osnaživanju, razvijanjem novih vidova podrške.