U okviru projekta „U ime starih“, koji sprovode Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Udruženje samohranih majki iz Niša i Zlatiborski krug iz Čajetine, a uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, tokom juna meseca mladi volonteri iz Čajetine, počeli su da obilaze stare koji žive sami u zlatiborskim selima. Realizovane su posete kod  38 korisnika u 5 sela (Dobroselica, Trnava, Alin Potok, Rudine i Gostilje), u kojima je učestvovalo 5 volontera.

Nakon obuke, trodnevnog seminara koji je za mlade iz Niša, Aleksinca i Čajetine organizovan krajem maja na Zlatiboru, volonteri su se uključili u rad na terenu. Mladi volonteri iz Čajetine su se priključili timu Zlatiborskog kruga, koji čine Zorica Milosavljević – koordinator projekta, Vesna Belčević – pooćnik koordinatora, Jagoda Jeremić – koordinator volontera, Milena Velanac – apsolvent medicine i Nikola Sekulić – vozač.

U dogovoru sa predsednicima 5 seoskih mesnih zajednica, napravljena je lista korisnika koje su volonteri tokom juna obilazili. Prilikom ovih poseta, medicinska sestra starim licima je merila krvni pritisak, nivo šećera u krvi, ali i davala korisne savete u vezi sa upotrebom lekova, dok su mladi volonteri pomagali korisnicima u obavljanju svakodnevnih poslova – nabavci lekova, donošenju potrebnih namirnica, radu oko kuće.

Ono što je važno istaći jeste činjenica da je lako i brzo uspostavljena međugeneracijska saradnja između mladih volontera i starih korisnika. Stari sa radošću dočekuju mlade goste, a kako sami ističu, u ovim krajevima ljudi su ponosni i radije pružaju pomoć nego što je traže.

Projekat „U ime starih” ima za cilj povećanje socijalne uključenosti starih lica, poboljšanje njihovog položaja razvijanjem usluga socijalne zaštite i uvođenje novih vidova podrške, a naročit značaj se daje razvoju međugenracijske saradnje i aktivnijem uključivanju mladih u poboljšanje položaja starih.

U okviru projekta, u Aleksincu i Nišu se realizuje usluga Pomoć u kući i medicinska pomoć za stare korisnike, a u Čajetini se proširuje rad Volonterskog socijalnog servisa obuhvatanjem korisnika iz seoskih mesnih zajednica.